Linzenmoussaka

Het boodschappenlijstje

Voor ca. 4-6 personen

140 gram groene linzen plus kooknat, gekookt / 1 aubergine, in schijven gesneden / 2 aardappels, gekookt en in plakjes gesneden / 1 ui, fijn-gesnipperd / 1 teentje knoflook, fijngesnipperd / 2 stengels bleekselderij, in schijfjes / 2 el verse kruiden zoals tijm, oregano, rozemarijn, peterselie / flinke snuf kaneel / 1 blikje tomatenstukjes, 400 gram / 1 el tomatenpuree / 2 tomaten in plakjes / zout, peper

Bechamelsaus

3 el Griekse olijfolie / 50 gram volkorenmeel of bloem / 4 dl sojamelk of havermelk / 1 eetl. gistvlokken / Optie: 100 gram geraspte vegan kaas

Bereiding:

Bak de aubergineplakken in olie zodat ze lichtbruin worden. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Doe in dezelfde pan een klein scheutje olijfolie, de ui, knoflook, selderij, kaneel, ongeveer 5 minuten. Voeg de tomatenstukjes, tomatenpuree, linzen, een flinke scheut linzenkooknat en verse kruiden toe. Smoor ca.  5 minuten. Breng het geheel op smaak met zout en peper.

Maak intussen de saus. Verwarm de olijfolie en voeg de bloem toe en roer met een garde, laat dit even bakken, ca. 1 minuut. Voeg, onder voortdurend roeren, de soja- of havermelk toe tot een gebonden saus. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Maak laagjes in een ovenschaal: eerst het linzenmengsel, dan de helft van de aubergine, alle plakjes tomaat en de helft van de aardappelschijfjes. Herhaal dit met de aubergine en aardappel. Giet de saus over de moussaka, eventueel de geraspte kaas en bak de ovenschotel in ca. 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Serveer met een groene salade en olijven.

Tip: Dit gerecht kun je heel goed van tevoren maken. De smaken vermengen zich dan goed met elkaar en zet het voor gebruik een kwartiertje in de oven om op te warmen.

Kookrubriek in Oranje Boven

Ruim een jaar geleden vroeg de redactie van het royalty magazine “Oranje Boven” of ik een kookcolumn wilde maken. Wat ons koningshuis namelijk heel lekker vindt of waar zij een vorkje in prikken op een zonovergoten terras op hun vakantie, weten we eigenlijk niet. Aan de hand van menukaarten van actuele staatsbanketten of een inside informatietip maak ik hierop een variatie. Zodat we toch eens “mee kunnen eten” met de royals. Veel gerechten zijn vegan of vegetarisch. Het magazine kun je vinden in o.a. de Dekamarkt.

Bovenstaande moussaka is helemaal vegan. Van dit populaire gerecht kunnen onze koning, koningin en dochters genieten als ze op vakantie zijn in Griekenland! De wintereditie ligt al bij de drukker! De lievelingsstamppot van koning Willem-Alexander…

Geef uw waardering
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this.
Loading...

Laat uw reactie hier achter

Linzenmoussaka

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this.
Loading...