Wat is vegan?

De plantaardige olievlek verspreidt zich over de wereld. Maar wat is vegan nu eigenlijk?
Veganisme “A way of life”

De definitie van The Vegan Society opgericht in 1944 hanteert de volgende definitie:

“Vegan is een filosofie en levenswijze die ernaar streeft alle vormen van uitbuiting van en wreedheid tegen dieren voor voedsel, kleding of enig ander doel zoveel mogelijk en uitvoerbaar uit te sluiten; en die bij uitbreiding de ontwikkeling en het gebruik van diervrije alternatieven ten behoeve van mens, dier en milieu bevordert. In termen van voeding betekent het de praktijk van het afzien van alle producten die geheel of gedeeltelijk van dieren afkomstig zijn.”

In die tijd is ook de term “vegan” bedacht. De eerste en laatste letters van het woord “vegetarian”. Hoewel de vegetariërs nog genieten van een zachtgekookt eitje, een visje en de beker melk, is de strenge veganist duidelijk.

Geen consumptie van vlees, geen melk en geen gebruik van dierenhuiden. Ook gruwelen ze van de bio-industrie waar miljoenen mannelijke kuikens per jaar door de maalmachine gaan. Ze klappen niet in een circus voor een olifant die een kunstje doet. Bovendien krijgen (niet alleen) veganisten de foie gras niet door hun keel.

Is vegan wel gezond?

Er zijn ook mensen die deze way of life kiezen voor gezondheidsredenen. Wetenschappelijke studies zoals “The China Study”, vermelden dat de gezondheid van veganisten wordt verbeterd, ze leven langer, verliezen gewicht en voorkomen welvaartsziekten zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Ook het milieu en de aarde profiteren van deze alsmaar groeiende golf. Voor een kilo vlees is ruim 15.000 liter water nodig. Een groot gedeelte van dit water is nodig om het voer, zoals sojabonen en graan te produceren.

In een nieuwe studie, gepubliceerd in “The Journal of Nutrition”, staat dat veganisten de meeste antioxidanten in hun lichaam hebben. Waarschijnlijk omdat ze zoveel groente en fruit eten. Ze hebben lagere vetwaarden en meer ontstekingsremmers dan vleeseters. Veganisten leven langer dan vleeseters volgens dit onderzoek.

Hoeveel vegans zijn er wereldwijd?

In Amerika is een kwart van de 25 – 34 jaar oude Amerikanen veganisten of vegetariër(*) De Nederlandse Vereniging voor Veganisme schat dat er begin 2019 zo’n 121.000 veganisten zijn in Nederland. In 2010 waren er wereldwijd ongeveer 67 miljoen veganisten. Dat aantal zal nu inmiddels gestegen zijn, gezien de bewustwording in voeding.

Vegan recept


In Amerika is een kwart van de 25 – 34 jaar oude Amerikanen veganisten of vegetariër(*) De Nederlandse Vereniging voor Veganisme schat dat er begin 2019 zo’n 121.000 veganisten zijn in Nederland. In 2010 waren er wereldwijd ongeveer 67 miljoen veganisten. Dat aantal zal nu inmiddels gestegen zijn, gezien de bewustwording in voeding.

Mis je geen voedingsstoffen bij een vegan leefstijl?

Die vraag krijg ik vaak in mijn praktijk. Door een simpel bloedonderzoek kunnen we vaststellen of je een tekort aan o.a. vitamine B12, D en ijzer hebt. Ook mensen die vlees eten kunnen een tekort aan deze vitamines hebben.

Cholesterol verlagen

Verstandig is het om ook je cholesterol te checken. Door verantwoord plantaardig te eten, kun je deze waarden omlaag krijgen. Indien nodig aangevuld met o.a. een goede B12 en D vitamine.

Plantaardig en vegan is niet saai!

Zelf vind ik de plantaardige leefwijze enorm interessant en biedt mij een veelzijdige keuken met heerlijke gerechten. Mijn cursisten zijn ook enorm enthousiast over de plantaardige soepjes, salades, taartjes, sapjes en stoofgerechten.

Sinds enkele jaren eet ik voornamelijk plantaardig met een beetje dierlijke eiwitten. Dit is een lange weg geweest omdat ik mij ook wilde verdiepen hoe het menselijk lichaam werkt. Wat is gezond en wat niet? Wat gaat eraan vooraf om een stukje vlees op het bord te krijgen? In ieder geval stijgen de voordelen om te kiezen voor plantaardig.

Veel recepten uit de Franse cuisine, waarin alles smaak krijgt door volle room, gelatine, roomboter en uitgebakken spek, kun je uitstekend vervangen door een plantaardige variant. Probeer het eens een week of wat uit. De mogelijkheden zijn ongekend! En waarschijnlijk voel je je een stuk fitter!

Conclusie

Er zijn steeds meer mensen die de plantaardig volwaardige en vegan leefstijl ontdekken. De voordelen zijn wetenschappelijk onderbouwd en daaruit blijkt dat de mens zijn gezondheid, conditie en welbevinden zichtbaar kan verbeteren. Door een bloedonderzoek en deskundig advies in te winnen hoef je geen tekorten in belangrijke voedingsstoffen te hebben.

– Marina Numan

(*) The Economist

Laat uw reactie hier achter