Goede vetten, slechte vetten. Hoe zit dat eigenlijk?

Wat smeer jij op je brood en doe je in de koekenpan? Roomboter, margarine, kokosolie, zonnebloemolie, olijfolie of een bekend merk wat op boter lijkt?

Zonnebloemolie wordt veel gebruikt om te bakken, braden en frituren. Het is een meervoudig onverzadigd vet. Wanneer deze olie wordt verhit, komen er stoffen, vrij, die schadelijk zijn voor de gezondheid. Linolzuur (omega 6) in zonnebloemolie, kan hart- en vaatziekten veroorzaken (1/2). Het probleem zit in de verhouding van omega 6 en omega 3 die in plaats van 2:1 bijvoorbeeld 10:1 is. Ook ik heb jarenlang zonnebloemolie gebruikt, omdat ik dacht dat het gezond was. Niet dus.

Verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten

Verzadigd vet is meestal vast van structuur op kamertemperatuur, terwijl onverzadigd vet vloeibaar is. De bekendste vormen van verzadigd vet zijn vet vlees zoals speklapjes, reuzel, kaas, boter, room, kokosolie, palmolie en cacaoboter.

Wat dan wel? Margarine zou ik niet aanbevelen. Het product is ontzettend geraffineerd. Roomboter is een natuurlijk product

Laat uw reactie hier achter