Wat is het verschil tussen vegan en plant-based?
Vegan, plant-based, plantaardig en volwaardig plantaardig is dat één pot nat of toch niet? De vegan trend groeit. Je kunt vaak al een latte macchiato met havermelk met vegan cheesecake bestellen. Toch zijn de verschillen groot.
Veganisten eten niets wat afkomstig is van een dier en letten erop dat ze niets eten wat bereid is met dierlijke ingrediënten zoals gelatine. Maar dat betekent niet automatisch dat zij ook volwaardig plantaardige voeding eten. Veganisten kunnen dus ook geraffineerde producten eten zoals koekjes met suiker.
Voordelen volwaardig plantaardig (whole food plant-based) versus vegan
In het gezondheidsaspect zit vooral het verschil; whole food plant-based of plantaardig volwaardig is gezonder dan alleen maar vegan. Plant-based of volwaardig plantaardig voedsel gaat uit van de hele plant, de hele graankorrel, de hele appel om maar een voorbeeld te noemen. Daar zit het totaal van alle belangrijke voedingsmiddelen in. Bovendien krijg je een fijn verzadigd gevoel van volwaardig plantaardig. Nog beter om te eten is biologisch, daar zijn geen pesticiden gebruikt en vind je nog een rupsje of bladluisje in je sla. En het allerbeste zijn biologisch dynamisch verbouwde groenten, fruit, peulvruchten, noten, bloemen, kruiden en zaden. Omdat hierbij de cirkel rond is. De zaden van de plant worden weer gebruikt voor het zaaien, er worden op de juiste tijden gezaaid en geoogst. Alles in het ritme van de natuur.
Suiker en patat is ook vegan
Om het nog enigszins smakelijk te maken als je net de eerste stappen op plantaardige voedingspad zet, zou je vaker kunnen grijpen naar voedsel waar suiker in zit. Dit heeft wel zijn prijs. De suiker gaat in het lichaam op zoek naar mineralen, die eruit gehaald zijn. Zou je de suikerbiet in z’n geheel eten, dan is dat veel gezonder dan alleen het zoete sap wat eruit loopt en later gebleekt en gekristalliseerd wordt . Uiteindelijk houd je de witte kristalsuiker over. Ontdaan van alle voedingsstoffen. Maar wel heel verslavend lekker.
Hoe maak je vegan dan gezond?
Als je zoet wilt gebruiken, kun je ook fruit, vruchtensap, gedroogde zuidvruchten gebruiken. In gebak kun je suiker vervangen door kokoksbloesemsuiker. Deze is ook veel beter voor het stabiel houden van je bloedsuiker. Ook beperkt rijststroop, agavediksap, ahornsiroop kan de suiker vervangen. Ook witte bloem is niet gezond omdat het de essentiële onderdelen van de hele graankorrel niet meer bevat. En die is nu juist zo belangrijk voor onze gezondheid.
Conclusie:
Volkoren met de kiem en zemelen = volwaardig plantaardig in plaats van bloem = vegan. Dus gebruik zoveel mogelijk onbewerkte voeding in plaats van geraffineerde producten. Deze zitten vaak vol ongezond vet, suiker en E-nummers om het toch smakelijk te maken. Je gezondheid is je dankbaar!
Laat uw reactie hier achter