10 gouden tips voor biologisch vegan eten met een klein budget

Goedkoop maar wél bio én vegan eten? Natuurlijk kan dat! Lees deze tips, waar jij en je portemonnee blij van worden!

Onderschrift

Vaak hoor ik om mij heen, hoe kan ik goedkoop vegan eten? Mensen vinden biologische producten heel erg duur. En als ze vegan willen eten, allerlei vogelvoer moeten inslaan zoals gierst en duur chiazaad. Hier is juist letterlijk zóveel winst te behalen als je let op de volgende slimme tips:

Tip 1: Geen of weinig vlees eten

Je bespaart al heel veel geld, door geen of zelden vlees te kopen. Immers de biefstuk, stoofvlees of ossenhaas is vaak het kostbaarste in je hele mandje. In plaats daarvan kun je al heel veel groenten en fruit inkopen. In het boek Het Wereld Dieet kun je op een rustige manier stap voor stap naar minder vlees. Van iedere dag een stukje vlees naar drie keer in de week. En later naar heel af en toe, zoals ik zelf doe. Een 80-90 % vegan leefstijl en 20-15% dierlijke producten is niet alleen, heel veel geld sparen maar vooral heel fijn voor je gezondheid, milieu en dierenwelzijn.

Tip 2: Seizoensgebonden groente kopen

Koop alleen groenten en fruit regionaal en in het seizoen. Nu is het bijvoorbeeld oktober en de pompoenen zijn niet aan te slepen. Daardoor zakt de prijs en je kunt voor een prikkie de pompoenen inslaan.

Tip 3: Internet aanbiedingen

Als ik naar de winkel ga, dan kijk ik altijd even op internet. Dan maak ik een lijstje met de producten die in de aanbieding zijn en pas daarop mijn weekmenu-plan aan. Dus geen dure aardbeien in de herfst, maar stoofperen.

Tip 4: Invriezen bij een aanbieding

Als er dan een heel goedkope aanbieding is van bijvoorbeeld broccoli in de biologische winkel, dan sla ik groot in. Vaak is deze dan nog goedkoper dan in de gewone supermarkt. Als ik thuis komt vries ik een groot gedeelte in, zo heb ik altijd groenten in de vriezer.

Tip 5: Zoek naar stalletjes

Zelf vind ik dit het allerleukste om te zoeken naar mensen die een volkstuintje hebben met onbespoten groenten en fruit. Dat zetten ze vaak in een stalletje aan de weg met een geldkistje erbij. Zo koop ik voor een prikkie uien, boerenkool, bessen, walnoten, prei etc. etc.

Tip 6: Begin een moestuin

Een groot geluksgevoel kan ik halen uit mijn moestuintje. Ik koop wel biologisch zaad of krijg dit ook gratis van vrienden die ook een moestuin hebben. Zaaien, water geven, opbinden, wachten en oogsten. Deze zomer had ik o.a. heerlijke snijbonen, sperziebonen, tomaten, sla, druiven en bessen. Als je geen tuintje hebt, kun je prima in grote bakken op je balkon spinazie, tomaten en kruiden telen. Gratis en voor niets!

Tip 7: Koop slim in en gooi niets weg

Wist je dat de Nederlandse consument voor minstens € 2,6 miljard aan eetbaar voedsel in de vuilnisbak gooit per jaar? Ik vind dat echt verschrikkelijk en getuigt niet van respect naar ons voedsel. Koop alleen dat in wat je werkelijk gaat eten. Tenzij je bij thuiskomst alles gaat invriezen.

Tip 8: Goedkoop eten is ook gezond

Meestal maak ik er een sport van om goedkope gerechten te maken. Zelf een lekker justje fabriceren van uitjes, knoflook, tomatenpuree, verse kruiden en bouillon. De dure groenten in het seizoen kopen. Vaak zijn deze dan in de aanbieding zoals witlof en asperges. Met goedkope groenten en fruit zoals sla, wortel, ui, aardappel, appel en peulvruchten kun je eindeloos variëren. Deze zitten boordevol vitamines en mineralen die we nodig hebben. Iedere dag sla vooraf is supergezond en vult.

Tip 9: Organiseer een vegan potluck

Een potluck is een gezamenlijke maaltijd waarbij iedereen een zelfgemaakte maaltijd meeneemt. Spreek dan bijvoorbeeld af, dat het biologisch en plantaardig is. Samen deel je dan alle gerechten en het leuke hiervan is, dat je eens iets anders kan proeven. Heel inspirerend, je ontmoet wellicht nieuwe mensen die op jouw golflengte liggen. Ook kun je tips van anderen horen. Aanrader!

Tip 10: “Vogelvoer” is heel voedzaam

De meeste honderdjarigen hebben nog nooit van chiazaad gehoord, laat staan gegeten. Ik heb veel zaadjes, pitten en noten op mijn voorraadplanken staan. Zo krijg ik belangrijke voedingsstoffen binnen in mijn voornamelijk plantaardige leven. Chiazaad bevat o.a. magnesium, omega 3-vetzuren, eiwitten, selenium, ijzer, kalium en vezels. Zuinig in gebruik, wel even malen of weken in water van te voren. Zo kan het zaad optimaal verteren. En ja, soms is ook het chiazaad in de aanbieding 🙂

Probeer eens dit lekkere gierst ontbijt, lekker ook als tussendoortje

Laat uw reactie hier achter