Waarom zou ik vegan eten?

Met die vraag ben ik al een tijd bezig. Het leuke hiervan is, dat ik er iedere dag enthousiaster door raak. De vele mogelijkheden die er zijn om een heerlijke plantaardige maaltijd te maken zijn eindeloos. Omdat iedereen zijn eigen smaak en voorkeur heeft. Het is allang bekend dat volwaardig plantaardige voeding veel gezonder is dan een maaltijd met dierlijke eiwitten. Het was ook een avontuur om dit te ontdekken.

De voordelen van plantaardige voeding voor de gezondheid zijn groot

Al in 1992 was de conclusie van een studie die in totaal tweehonderd studies met elkaar vergeleek: “ Bij de meeste vormen van kanker hebben mensen die weinig fruit en groenten eten (…) een dubbel zo hoog risico om kanker op te lopen dan degenen die er meer van consumeren (1)”. De samenhang werd in verreweg de meeste studies duidelijk, echter niet in alle. Maar bij geen enkele werd een voordeel aangetoond bij het weglaten van plantaardige voeding of de vervanging ervan door dierlijke proteïne. Het Duitse blad Ärzte Zeitung schreef al in 1999 “ Een energie- en vetrijke kost met veel vlees en weinig groente wordt in verband gebracht met een derde van alle kankeraandoeningen. Een samenhang tussen voedingsgewoonten en carcinoomgevallen werd tot nu toe voor achttien soorten tumor vastgesteld (2). Voor mij werd eens temeer duidelijk, dat het eten van dierlijke eiwitten niet gezond is en groente en fruit wel. Mijn voedingskeuze heeft logischerwijze direct impact op mijn gezondheid. 

Weet je wat ik nu zo gek vind? Dat het vleesverbruik in Nederland in 2018 voor het eerst in negen jaar is gestegen. Gemiddeld verbruiken Nederlanders 77,2 kilo vlees per persoon. Het vleesverbruik wordt gemeten in karkasgewicht, inclusief botten. In principe wordt ongeveer 38,6 kilo daadwerkelijk geconsumeerd. En dat terwijl het aantal veganisten, vegetariërs en flexitariërs stijgt, eten we toch meer vlees. Huh!? Het blijkt dat de supermarkten minder vlees verkopen, maar dat de vleesconsumptie in de horeca stijgt. 

Plantaardige voeding is meer dan een trend

Vleesconsumptie stijgt 

Vooruit met de geit of met de kool?

De vegan opties in de grote steden groeit gestaag. In de overige horecagelegenheden is veel ruimte voor creativiteit op het gebied van plantaardige gerechten. Als vegetariër kon je vroeger vooruit met de salade geitenkaas. Nog veel te weinig kom ik een vegan sectie in de menukaart tegen. Toch, als ik aan de bediening vraag of ze iets kunnen maken zónder dierlijke eiwitten, staan ze er vaak voor open. Is natuurlijk ook afhankelijk van de kok die in de keuken staat. Tip: als je de volgende keer naar een restaurant gaat, bel dan even van de voren om te vragen of ze een (volwaardig) plantaardig gerecht willen maken. Dan hebben ze iets meer tijd om erover na te denken. En dan vinden ze het niet meer zo gek om een bietencarpaccio of een linzenstoofpot te maken. Misschien zetten ze deze gerechten in verband met doorslaand succes wel blijvend op de kaart. Namens de geit bedankt!

(1) Review of the Epidemiological Evidence, Nutrition and Cancer, vol 18/1 (2) Ärzte Zeitung (26 november 1999) studies tonen invloed van voeding op tumorgenezing. (3) Bron: Wakker Dier

Laat uw reactie hier achter